Humble Stumble – från Fjärås till Södermalm

IMG_4588

Igår startade vår andra turnévecka med en spelning på Café String på Södermalm. Exakt en vecka tidigare startade turnéns första vecka, på ett asylboende i Fjärås i Kungsbacka kommun i Halland.

När vi kom fram till asylboendet förra veckan var det många människor som redan väntade på oss och frågade om vi behövde hjälp för att bära in vår utrusning, och när vi sa att det inte behövdes hjälpte de till ändå. Det är ungefär 40 personer som bor där, asylsökande från Syrien, Jemen, Eritrea … i ett hus som alltså ligger mitt på landsbygden, mellan gårdar och fält, en kilometer från närmaste busshållplats. De bor där i väntan på sin asylprövning och kan inte göra mycket mer än att vänta eftersom de inte har rätt till personnummer—och utan personnummer är det svårt att göra någonting här i Sverige. Hjälp med att hantera olika byråkratiska låsningar och annat viktigt—som svenskaundervisning och sociala sammanhang och vänskap—får de av frivilliga i Fjärås.

Så där kom vi, Humble Stumble, för att bidra med vår musik till det framväxande sociala sammanhanget. Det blev fest med god mat och folk som dansade till våra låtar. Och huset var öppet för vänner och grannar.

Ankomsten till Café String stod i skarp kontrast till ankomsten till asylboendet. För det första blev det lite stressigt eftersom skrev vi på en låt tillsammans på vad vi tänkte var förmiddagen men som i själva verket var tidig eftermiddag, och Tim skulle dessutom lämna in sin deklaration på ett servicekontor (minst sagt i sista minuten). För det andra var människorna på cafét på Söder, till skillnad från de på asylboendet, helt uppe i sitt. Fast några från övervåningen på String kom ner när vi började spela för en publik som annars mest bestod av vänner och familj.

En paus för produktplacering: vi klarade den lite intensiva dagen och konserten tack vare sjukt god ekologisk kanderad mandel som vi hade köpt på BaraBraMat i Göteborg.

Mellan asylboendet och Café String spelade vi hos hyresgästföreningen Hemtrevnaden i Kortedala i Göteborg och sedan på olika ställen i Stockholmsområdet: på en fest i ett kollektivhus i Stuvsta, på ett Första maj-firande i Tyresö, och på en hemmakonsert hos Tims pappa i Tyresö. Olika publik och olika konserter, olika känslor i kroppen för varje dag. Vi har varierade turné-erfarenheter med oss från första veckan.

IMG_20150501_111757 IMG_20150503_173642 IMG_4612 IMG_4603

 

Dem tar vi med oss när vi nu fortsätter vi till Uppsala tillsammans med Solkatt, ett annat band från skolan. Sedan åker vi till Skåne.

Mer från oss inom kort!

/Tim, Rut, Miguel, och Eric

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *