Natthägrarna på Gotland

Hej igen!

Natthägrarna släppte tryggheten på fastlandet och gav sig iväg ut på öppet hav för att slutligen nå Gotland, där vi tillbringat den andra veckan av vår turné.

Först blev vi lite oroliga att veckan skulle bli väldigt skadedrabbad, eftersom Malin lyckades göra illa sig två dagar i rad. Först var det pianostativet som attackerade henne över hand och handled när hon p.g.a. ihållande regn var tvungen att packa bagaget snabbt vid avfärd. Detta medförde att hon under de närmaste dagarna såg lite lätt suicid ut, med en handled som var blå och lite svullen med rivsår på. Tur att det gick att spela i alla fall!

Andra skadan uppstod då vi i onsdags 6/5 hade vår första Gotlandsspelning på Klintehamns bibliotek, som uppenbarligen byggdes i en tid då det bara bodde dvärgar på ön. I alla fall var en av dörröppningarna inte alls anpassad efter en lång och ståtlig kvinna, så intet ont anande dunkade Malin sitt huvud ganska hårt i karmen och blev lite groggy ett tag, men efter att ha fått låna en kall syltburk från kylskåpet att ha mot huvudet blev inte bulan jättestor i alla fall.

Hur har spelningarna gått då? Jo, till biblioteket kom en liten skara lyssnare som såg ganska allvarliga ut när de lyssnade, men som efteråt kom med mycket beröm och både ville lägga pengar i hatten och köpa skivor. En dam insåg att vår skiva är helt unik och bad att få den signerad. Det var också många som ville prata med oss vid fikat och fråga vad vi mer skulle göra på Gotland.
Samma kväll hade vi en spelning på Selmas café och bar i Hemse. Personalen var oerhört trevlig och tillmötesgående, och det var också de som under denna vecka gjort mest reklam för oss. Tyvärr konkurrerade vi med event som biovisning i byn och hockey på TV, så det var ändå inte så många som kom. De som gjorde det var dock positiva och även här fick vi sålt en del skivor och fick pengar i hatten. Vi fick också god mat som betalning, och personalen sa att om vi kom tillbaka så skulle de se till att sätta oss på en fredag och göra ÄNNU mer reklam för oss, för nu visste de hur bra vi var!

Torsdag 7/5 hade vi ännu en spelning i Hemse, på äldreboendet där. Det kom en hel del äldre och personal för att lyssna på oss där vi stod och spelade vid entrén. Vi hade ett lite kortare program med bara våra svenska låtar och Malin hade också övat in en klassiker från förr, ”Säg det i toner och inte i ord”. De verkade tacksamma över att vi kom, även om en dam uttryckte det som att det var ”så fint att hon inte riktigt förstod”.

Igår, 8/5, hade vi nästan hela dagen ledig. Vi passade på att utforska Visby, som är en fantastisk stad med historien ständigt närvarande. Det var också i centrala Visby vi klockan 21 hade spelning på restaurang Nunnans uteservering. Ironiskt nog hade vi tagit på oss vår tunnaste outfit, men där fanns infravärme och den mysiga stämningen bidrog också till att höja temperaturen. Här var vi mest som en timmes bakgrundsmusik medan folk åt och drack, men vi fick ändå väldigt mycket positiva kommentarer efteråt. En man blev mycket ledsen då han hörde att vi inte var kvar nästa helg, eftersom han behövde folk till en musikafton.

Idag, 9/5, hade vi vår sista spelning på Hedbergs bok- och musikcafé i Visby klockan 14. Den ägde rum i deras källare, dit man kom via en trappa som hade om möjligt ännu lägre i tak än dörröppningarna på Klintehamns bibliotek, så det var inte bara Malin som behövde böja på sig. Som tur var hängde där stora varningsskyltar, så det blev inga nya skador. När vi började spela var det ingen alls nere i källaren, men efter ett tag kom det smygande ner några stycken så vi fick en liten publik i alla fall. Det är positivt att det är åt det hållet, att folk kommer istället för att gå när man börjar spela…

Vad har vi lärt oss den här veckan? Jo, bland annat att kontakter inte är att underskatta, men inte heller mod och viljan att göra något annorlunda. Visst, vi har inte fått lika stora inkomster som under veckan då vi var på känd mark där bekanta kunde komma och titta, men att vi TROTS att vi inte kände någon på Gotland ÄNDÅ har fått in en del pengar tycker vi är häftigt! Och vi har dessutom knutit nya kontakter som är bra att ha om vi skulle komma tillbaka!

Säga vad man vill, men modiga är vi i alla fall! Det får man ge oss!!!

Nu har vi firat vår lyckade turné genom att dricka mousserande här i lägenheten som varit vårt hem några dagar. Det har varit roligt men intensivt att turnera och även om det är lite vemodigt känns det helt okej och lite skönt att åka hem imorgon. Ska bli kul att träffa alla de andra igen!

Tack och hej för den här gången!

Natthägrarna genom Malin

Det här inlägget postades i Turné: Natthägrarna (2015). Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *